maandag 30 oktober 2017

HERFSTLICHT

Novembersfeer aan de gracht
Een sfeertekening geschreven voor De Jordaan en de Gouden Reael














Na de eerste najaarsstorm met veel regen, waarbij de bomen angstvallig hun groene blad vasthielden, werd het plotseling weer zomer, de warmste oktoberdagen sinds honderd jaar volgens het KNMI.
De toeristenstroom kwam opnieuw in volle hevigheid op gang en vanaf het terras aan de overkant schalde het vrolijke gelach over de gracht.
Natuurlijk gingen we naar de markt, waar het behalve naar fruit, kaas, vis en broodjes warme worst, ook geurde naar herfstbloemen. We namen een bos van die mooie grote bronskleurige chrysanten mee, want al leek het zomer, het was tenslotte oktober. Bijna twee weken lang stonden de bloemen tussen wat eikenblad op tafel te prijken en ze verspreidden hun prikkelende najaarsgeur. 'Op de markt is uw gulden een daalder waard' werd er vroeger gezegd en in dit geval klopte dat ook.
Het 'bootsmannetje' bezocht onze gracht, u weet wel, die met die trompet en klassieke muziek aan boord. Doorgaans is zijn muziek in harmonie, maar nu leek het niet helemaal gelijk op te gaan... Evengoed was men gul met het applaus, mooi weer en een goed humeur gaan meestal samen.
Ook de bootjes kwamen weer van de kant, nog even voor de laatste keer genieten, kijken en bekeken worden.
Voor ons raam, bij de eettafel, hing een kunstig gesponnen web. De spin hield zich schuil, maar zodra een vlieg of mugje onvrijwillig en wanhopig aan het web zat vastgekleefd schoot de spin tevoorschijn en verorberde razendsnel het lekkere hapje. Zo kregen we de natuur bijna op ons bord geserveerd. Zelf aten we die dagen sla en tomaten, nog geen winterkost.
En ineens waren daar de nieuwe lantaarnpalen. Of eigenlijk de nieuwe armaturen op de oude palen. Een beetje een vlag op een modderschuit, maar dat klinkt misschien wat muggenzifterig. De vorm is prachtig, koninklijk bijna. Maar dan het licht, led licht ongetwijfeld, dat is zuinig, maar wat is het wit. Meedogenloos wordt, wat door de oude lampen mooi diffuus en zachtgeel werd beschenen, nu zo schel verlicht, dat het bijna pijn doet aan de ogen. Natuurlijk, het zal wel veiliger zijn, maar de romantiek aan de gracht is met dit kille licht ver te zoeken...
Inmiddels heeft de herfst met veel stormgeweld en regen toch echt haar intrede gedaan, ik zou zeggen : tussen de buien door blijven genieten!


Anneke Koehof © 1 november 2017



 diffuus en zachtgeel licht