zaterdag 26 maart 2016

DE PAASPUDDING HET RAAM UIT

 

'Wij noemden haar 'tafeltje dekje' vanwege haar enorme gemoed.'
de originele puddingvorm
 
 
 
Dit paasverhaal speelt rond 1953 


Wat een opluchting als het eindelijk Pasen was en de ontbijttafel gedekt met paasbrood en extra eieren van buurvrouw Spijkerman's kippen. Wij noemden haar 'tafeltje dekje' vanwege haar enorme gemoed...
En met een beetje geluk stond er bij ons ontbijtbord een chocolade paashaas van Jamin.
Op 1e Paasdag was het voor mij 'rokjesdag avant la lettre', want dan werden de winterkleren opgeborgen in de oude kamferkist die ik nog altijd in mijn bezit heb. De mottenballengeur is zelfs nu, na al die jaren, nog vaag waarneembaar.
De kachel ging uit en mijn broers moesten hun korte broek en ik een rokje aan. We liepen met onze witte benen, paars bespikkeld van de kou, behoorlijk voor gek maar regel was regel, daar was mijn moeder strikt in.
Helaas was de week voorafgaande aan de Paasdagen voor mij geen onverdeeld genoegen want in die week werd de voorjaarsschoonmaak gedaan. Het hele huis werd binnenstebuiten gekeerd. Ik moest helpen, dus daar ging mijn paasvakantie...
Er werd geklopt, geschuierd, gedweild en gewreven. Dekens en gordijnen hingen de hele dag aan de waslijnen te luchten, matrassen werden gekeerd en het winterkleed werd, stijf opgerold met kamfer ertussen, onder het ouderlijk bed geschoven. Ramen werden gelapt, het koper gepoetst, we waren er de hele week druk mee, onder de klanken van 'De Arbeidsvitaminen' en 'Moeders Wil is Wet', met als vast onderdeel de groenteman, zodat we wisten wat er die avond op. tafel moest komen.
'Tot tien uur bent U, huisvrouwen van Nederland, weer de baas in Etherland. Een programma voor U, samengesteld door U!'  klonk de zeer katholieke stem van Mia Smelt door de kamer.
Als de schoonmaak dan eindelijk voorbij was mocht ik bij bakker Stevense twee tompoezen halen en dat waren de lekkerste die ik ooit heb gegeten!
Maar het aller, aller lekkerste was de Paaspudding, die mijn moeder maakte van amandeltjesgries met bessensapsaus.
We hadden daarvoor een aardewerk vorm van een paashaas die een mand met eieren draagt.
Het water liep ons in de mond als de paashaas op tafel kwam, en we ruzieden over wie de kop mocht of juist de mand met eieren.
'En nu is het gvd afgelopen, anders gaat de hele pudding het raam uit, ' dreigde mijn vader ter verhoging van de paassfeer. We bonden snel in en genoten van de heerlijke paaspudding, die maar eenmaal per jaar op tafel kwam.
 


Anneke Koehof © 2016