maandag 6 augustus 2012

DANSSCHOOL KOEHOF


Dansschool Koehof

Mijn oom Jan woonde in de Wijttenbachstraat. Aan de muur hing een houten bordje met daarop in zwierige letters “Dansschool J. Koehof”.
Daarnaast, met het raam op straathoogte, was de woonkeuken van het souterrain. Als er kermis was op de Polderweg klopten we aan, zogenaamd voor een praatje, maar het eigenlijke doel was het kermiskwartje. 
Achter de woonkeuken lag een kleine danszaal, daar gaven mijn oom en tante privé-danslessen.
Later heb ik daar menige blauwe teen opgelopen, ik mocht met de boerenpummels dansen en verdiende er zo wat bij.
De eigenlijke dansschool bevond zich in de Linnaeusstraat in De Poort van Muiden, tegenwoordig East Of Eden, met boven het café-restaurant de danszaal. De ingang was om de hoek van het hotel. We kwamen via een hoge trap in de garderobe en daarna in de danszaal.
Binnenkomend zat mijn tante Truus aan een tafeltje de contributie te innen en bij 'vrij-dansen' verkocht ze de kaartjes voor de vermakelijkheidsbelasting.
Oom Jan had mij genereus beloofd dat ik als zijn nichtje uiteraard gratis mocht dansen, maar tante, het zakelijk brein, inde gewoon mijn contributie. Natuurlijk durfde ik mij daarover niet bij oom Jan te beklagen.
Als ik binnenkwam begroette deze mij allerhartelijkst met de woorden “Dag Anneke, dag schat, dag lieverd”. Ik kon wel door de grond gaan, want alle ogen waren op mij gericht.
Zoals je ook in films ziet stonden jongens en meisjes ieder aan een kant van de zaal opgesteld. De jongens moesten een meisje vragen, weigeren was verboden en ook 'schuifelen' (tegenwoordig heet dat schuren) was streng verboden, maar gebeurde stiekem toch. Menig huwelijk vond daar dan ook zijn oorsprong.
Wij leerden, als in die tijd gebruikelijk, de Foxtrot, Engelse Wals, Slow-fox en Tango, maar ook de Jive, Cha-cha-cha, Rumba en de Veleta, waarvan ik me herinner dat je met je achterwerken tegen elkaar moest botsen op de melodie van : Ken je de Veleta nog?
Zoveel is er dus ook weer niet veranderd...

Anneke Koehof 2009 ©
Gepubliceerd in Het Geheugen van Oost