vrijdag 4 september 2015

EN VACANÇE


Opdracht van de schrijfgroep:
een vakantieverhaal.
non-fictie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En vacançe

Omdat we voor een hondenwedstrijd in Reims moesten zijn streken we met de caravan neer op een camping aan de buitenkant van die stad.

Natuurlijk bezochten we de beroemde Kathedraal Notre Dame, waar de meeste Franse koningen werden gekroond en waar de later op de brandstapel omgekomen Maagd van Orleans, beter bekend als Jeanne d'Arc, een belangrijke rol speelde bij de zalving en kroning van Karel VII op 17 juli 1429.

Na een dagje stad en cultuur waren we toe aan de route door de 'Montagnes de Reims', langs de beroemde champagnehuizen, gelegen in een vriendelijk glooiend landschap dat zich uitstrekt tot Epernay, met druivenvelden zover het oog reikt.

Wat kan er heerlijker zijn dan een picknick aan de oever van een rivier, met uitzicht op de velden, met vers stokbrood, Franse kaas en wijn uit de streek.

Hierdoor gelouterd vertrokken we de volgende dag naar het eigenlijke reisdoel, de Haute Savoie in de regio Rhône-Alpes, die wordt omrankt door Zwitserland en Italië.

We vonden een rustige camping aan een meer met rondom hoge bergen en in de verte, meestal in nevelen gehuld, uitzicht op de beroemde Mont Blanc.

Misschien was de camping wel iets te rustig, want al de eerste nacht werd er bij mijn schoonzus en haar gezin ingebroken, al moet je eigenlijk zeggen 'ingesneden' met een mes was vakkundig een compleet raam uit hun bungalowtent verwijderd. Zo konden de nachtelijke bezoekers makkelijk binnenstappen en pakken wat van hun gading was. Dat gebeurde in verschillende tenten, dus het duurde even voordat we ons weer op ons gemak voelden, nog afgezien van de rompslomp die zo'n gebeurtenis met zich meebrengt.

Ondanks mijn schoolfrans en nog een extra opfriscursus, merkte ik dat het toch wel heel moeilijk was om je aan de autoriteiten duidelijk te maken! Wat waren we dan ook blij met de hulp van een vloeiend Frans sprekende Nederlandse wijnboerin, die voor de liefde in die streek was terecht gekomen en als tolk optrad.

Haar Frans was toch wel even iets anders dan mijn gestuntel, maar het lukte me toch best aardig om iedere morgen het door ons bestelde stokbrood op te halen bij de receptie, en ook nog een praatje te maken. Mijn pogingen werden althans welwillend gewaardeerd.

Opnieuw maakten we mooie tochten in de omgeving en op de steil omhoog klimmende bergwegen (minstens van de eerste categorie) zagen we met witte verf aangegeven in welk jaar 'Le Tour' langs was geweest en wie toen de dag-etappe had gewonnen. Nee, voor ons geen juichend publiek in de vreemdste uitdossingen of zwaaiend met vlaggen langs de route, hoogstens kruiste een enkele bruine koe of een alpenmarmot ons pad, maar steeds weer was onze beloning een spectaculair uitzicht over het berglandschap.

Toch zijn wij eigenlijk meer liefhebbers van kuststreken, zoals Picardië, Normandië en Bretagne, eerlijk gezegd kregen we er genoeg van dat achter elke berg weer een nieuwe berg schuilging, we verlangden naar vergezichten en besloten weer eens op te breken.

Op de ochtend van vertrek ging ik afrekenen 'à la réception du camping'.

We kregen een compliment over de gehoorzaamheid van onze honden, we mochten altijd terugkomen maar één vraag had de eigenaresse wel:

'Pourquoi dites-vous 'bonne année' tous les matins?'

Ik schaamde me dood, twee weken lang had ik, wel heel consequent, journée verwisseld voor année en de aanwezigen dus elke morgen weer een gelukkig Nieuwjaar gewenst...

Achteraf hebben we er smakelijk om kunnen lachen, maar hoe dom kun je zijn!

Anneke Koehof ©  
6 augustus 2015